Brokstukken niet van verdwenen vlucht

Op zee waargenomen objecten zijn niet afkomstig van het vliegtuig van AirAsia dat zondag verdween. Dat zei de Indonesische vicepresident Jusuf Kalla, na berichten dat een Australisch observatievliegtuig iets had waargenomen.

"Dat werd gecontroleerd en de bewijzen zijn onvoldoende om dat te bevestigen", verklaarde Kalla tijdens een persconferentie op de luchthaven van Soerabaja, op het Indonesische eiland Java, waar het vliegtuig was opgestegen richting Singapore. Vijftien boten en dertig vliegtuigen nemen deel aan de zoekoperatie, die zondag is opgestart. "Het is geen makkelijke operatie op zee, vooral door het slechte weer", zei Kalla.

Een woordvoerder van het Indonesische leger, Hadi Tjahjanto, verklaarde dat het onderzoek zich focust op sporen van brandstof die zijn waargenomen nabij het eiland Billiton. "We gaan na of het brandstof van het vliegtuig van AirAsia of van een boot is.".

Australië, Singapore en Maleisië zetten vliegtuigen en boten in om Indonesië bij te staan in de zoektocht naar de Airbus A320-200 van de Maleisische lagekostenmaatschappij.