Zuiddag: 14.000 jongeren for a change

Vandaag, 16 oktober, vindt de Zuiddag voor de 9de keer plaats. In het kader van Work for a change werken vandaag 14.000 jongeren tussen 15 en 19 jaar over heel Vlaanderen en Brussel om een theaterproject voor en door jongeren in Gaia te steunen. Ook bij Medialaan zijn er 17 jongeren aan de slag.

Dit jaar werken er 17 jongeren op de Medialaan, bij de nieuwsredactie, de radio, marketing,… Hun dag startte met een presentatie en een rondleiding waar ze meer informatie kregen over hoe het bedrijf in elkaar zat en hoe alles er in zijn werk gaat achter de schermen. Tijdens de rondleiding zagen ze enkele bekende gezichten passeren en bezochten ze verschillende opnamestudio’s, de redactie, de visagie en de styling ruimte en vele andere ruimtes die een belangrijke rol spelen bij de productie van de programma’s.  Daarna werden ze opgesplitst en kon het echte werk beginnen.

De jongeren gaan vandaag  een dag niet naar school en in de plaats daarvan aan de slag in verschillende bedrijven. Maar liefst 160 middelbare scholen doen mee. Dit zou natuurlijk niet kunnen zonder de hulp van de duizenden werkgevers die de leerlingen de kans geven sollicitatie- en werkervaring op te doen. Van fietsenmaker tot minister-president, werkelijk alle jobs passeren de revue.  Het loon van 40 of 50 euro staan ze af aan de Zuiddag.

Met dat loon steunt de Zuiddag Theatre Day Productions , een partner organisatie van Broederlijk Delen in Gaza. Via dit project willen ze nieuwe kansen creëren  voor de vele jongeren waarvan de positie en rechten dagelijks onder druk komen te staan. Door de continue dreiging van geweld in de regio hebben de jongeren daar weinig hoop een goede toekomst. Theater is de manier om hun te helpen trauma’s te verwerken en hun om te leren gaan met op een geweldloze manier met conflict.

Feline Goossens