COLUMN: De laatste keizer van Rome

Op 27 september wordt er in Rome Kerstmis gevierd. Op die dag daalde hún verlosser neer op Aarde. Jarno Bertho, een van onze webshoppers, feliciteert Francesco Totti met zijn 40ste verjaardag.

“C'è solo un capitano! L’imperatore di Roma! Francescoooo …” De dag dat Francesco Totti beslist om zijn voetbalsloffen op te bergen, zal er voor AS Roma een nieuwe jaartelling van start gaan. Romanista’s zullen dan spreken over het eerste, het tweede, het derde jaar na Totti enzovoort.

In het seizoen dat hij voor de Giallorossi debuteerde stond er nog een Belgische club in een Europese finale, herlanceerde Diego Maradona zijn carrière bij Sevilla en moesten Romelu Lukaku en Paul Pogba nog het resultaat worden van een intiem liefdesspel. Terwijl een Belgische club in de finale van een Europees tornooi nu nog louter een utopie is, Maradona met heel wat kilo’s erbij enkel nog benefietmatchen speelt en Lukaku en Pogba bij de beste jongeren ter wereld horen, is Francesco Totti gewoon blijven voetballen. Alsof er niets is gebeurd.

In het Parco degli Scipioni – vlak achter het Circus Maximus – trapte hij voor het eerst tegen een bal. Als achtjarige mengde hij zich al tussen de tifosi in de Curva Sud, alvorens in het Olimpico ballenjongen te zijn. Als twaalfjarige weigerde hij een uitnodiging voor het jeugdelftal van Lazio, zonder te weten dat hij nadien met de vespa tussen San Giovanni – zijn woonwijk – en het trainingsveld van AS zou pendelen. Het was Vujadin Boskov, coach van de tot op heden enige kampioenenploeg van Sampdoria, die Totti op 28 maart 1993 in een uitmatch op Brescia onverwacht naar de bank riep. Het was de dag waarop God een voetbalmens naar Zijn beeld schiep en (al dan niet in het Engels) sprak: “Let there be Totti.”

Op zijn twintigste erfde hij van Abel Balbo de kapiteinsband, die inmiddels met zijn rechterarm lijkt vergroeid. Daniele De Rossi werd ook grootgebracht op Romeinse kiezels en grind, is spelinhoudelijk al ettelijke jaren een meer cruciale schakel, heeft een hoger wedstrijdloon, maar is al zijn gehele carrière de capitan futuro. Omdat hij nooit de iconische status van het huidige Romeinse nummer 10 zal bereiken, blijft dat minstens tot de zomer van 2017 zo.

Hij is momenteel bezig aan zijn 25ste seizoen in de Serie A. Alleen Paolo Maldini deed het hem voor. Als het van Totti afhangt, veegt hij ook het record van oudste veldspeler van de tabellen - dat met 41 jaar en 25 dagen nu nog op naam staat van Alessandro Costacurta - maar daarvoor moet Totti er na dit seizoen er nog eentje extra aan breien. Het liefst van alles wil hij nog een tweede keer kampioen worden met zijn grote liefde, want nooit eerder won een speler twee titels met AS Roma. Ook daarin kan hij dus de primus zijn.

Het selecte groepje van clubiconen is Totti allang ontgroeid. De laatste levende keizer van Rome heeft dan wel aan kwaliteit en basisplaatsen ingeboet, de adoratie voor zijn persoon gaat nog steeds crescendo. Vanavond viert Rome feest. Voor de harde kern romanista’s is het die dag Kerstmis. 27 september is de datum waarop hún verlosser neerdaalde. Bij Totti’s vorige verjaardag drongen ze het Collosseum binnen en wierpen ze er een gigantisch spandoek naar beneden, waarop hun messias als een gladiator uit de oudheid stond geportretteerd. De openbare vervoersmaatschappij van Rome besliste afgelopen weekend alvast om hem af te beelden op bus- en treintickets, een eer die voorlopig alleen maar drie pausen toekwam.

Elf jaar geleden werd de Italiaanse hoofdstad zelfs grotendeels verkeersvrij gemaakt omdat Totti met tv-model Ilary Blasi in het huwelijk trad. Bovendien werd zijn trouwerij integraal uitgezonden en door acht miljoen toeschouwers bekeken. Beeld je in dat de Brusselse binnenstad wordt afgezet omdat Olivier Deschacht en zijn Annelien in de Sint-Goedelekathedraal huwen en tweederde van de Belgische bevolking het op televisie volgt. Waanzin.

Van alle spelers die tijdens de finale van EURO 2000 op het veld stonden, is er nog slechts eentje actief. Identiek als het Forum Romanum, de Trevifontein, het Pantheon en het Sint-Pietersplein heeft Francesco Totti een culturele status en vooral een eeuwigheidswaarde. Dat hij afgelopen weekend al zijn 250ste doelpunt voor de Giallorossi in de Serie A scoorde, zal daar alleen maar toe bijdragen.