Bourgeois wil eigen Vlaamse grondwet

Video: Video: Bourgeois wil eigen Vlaamse grondwet
Video: Bourgeois wil eigen Vlaamse grondwet
Uw video is aan het laden...

Vlaanderen moet volwaardige constitutieve autonomie krijgen. Dat zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N­-VA), die in eigen naam spreekt, in De Standaard en Het Nieuwsblad. Hij roept het federale parlement op om de grondwet voor herziening vatbaar te verklaren.

Concreet eist Bourgeois meer grondwettelijke bevoegdheid voor Vlaanderen en -als ultiem symbool- een eigen grondwet. Dat doet hij naar aanleiding van de voorstelling van het nieuwe handboek 'Grondwettelijk recht' van professor Stefan Sottiaux (KULeuven).  De Vlaams minister-president breekt daar een lans voor een (ruimere) constitutionele agenda voor Vlaanderen. Zo luidt de titel van zijn lezing die hij maandagavond in Leuven zal geven.

Over een Vlaamse grondwet staat niets in het regeerakkoord, geeft de minister-president toe, maar "ik maak gebruik van de academische vrijheid om mijn persoonlijke mening te geven". "In haast alle andere federale staten hebben de deelstaten een eigen grondwet."

Maar om dat te realiseren, kan men niet buiten het federale niveau. Bourgeois roept het federale parlement op om de grondwet voor herziening vatbaar te verklaren, zodat Vlaanderen in 2020 grondwetgevende bevoegdheid kan krijgen. Of dat realistisch is, is maar de vraag. De federale meerderheid heeft immers afgesproken om alles wat institutioneel is vijf jaar lang in de koelkast steken.

Programma's