Hidalgo eerste vrouw met sjerp in Parijs

Video: Video: Hidalgo eerste vrouw met sjerp in Parijs
Video: Hidalgo eerste vrouw met sjerp in Parijs
Uw video is aan het laden...

De extreemrechtse partij Front National is de grote winnaar geworden van de gemeenteraadsverkiezingen in Frankrijk. In elf steden met minstens 9.000 inwoners haalde het de sjerp. De socialisten verloren zwaar, maar haalden het wel in Parijs. Daar wordt Anne Hidalgo de eerste vrouwelijke burgemeester ooit in de hoofdstad.

De 54-jarige Hidalgo is de rechterhand van de huidige burgemeester Bertrand Delanoë (links op de foto). Ze haalt 54,5 procent van de stemmen. Haar rivaal Nathalie Kosciusko-Morizet van de rechtse partij UMP, die na de eerste ronde op de eerste plaats eindigde, zou stranden op 45,5 procent.

Deze zege is dan ook het enige lichtpuntje voor de Parti Socialiste (PS). De partij van president Hollande verloor elders zwaar. Het Front National van Marine Le Pen verklaarde “de beste score in heel zijn geschiedenis” te hebben behaald.

De socialistische Franse eerste minister Jean-Marc Ayrault geeft toe dat de nederlaag van zijn partij een mislukking is voor de regering. Hij belooft dat die regering “zal luisteren naar deze duidelijke boodschap van de kiezer”.

Programma's