Kim Jong-un herkozen 'met 100% stemmen'

Video: Video: Kim Jong-un herkozen 'met 100% stemmen'
Video: Kim Jong-un herkozen 'met 100% stemmen'
Uw video is aan het laden...

De Noord-Koreanen hebben Kim Jong-un herkozen als hoogste leider, met 100 procent van de stemmen. Dat maakt de Noord-Koreaanse staatstelevisie bekend.

Kim Jong-un is in zijn kiesdistrict unaniem verkozen door de kiezers. De opkomst lag ook op 100 procent. De andere resultaten zijn door het centrale kiescomité nog niet bekendgemaakt. De nieuwslezer van KRT, de staatszender, kondigde aan dat deze stemming een “uitdrukking van de absolute steun en het diepe vertrouwen van het volk in de hoogste leider” is.

De parlementsverkiezingen in Noord-Korea worden om de vijf jaar gehouden, en zijn meer een ritueel dan een verkiezing: er is maar één kandidaat per district, aangesteld door het centrale bestuur, en kiezers kunnen alleen ‘ja’ of ‘nee’ stemmen. Meestal worden de kandidaten zo goed als unaniem verkozen, en ligt de opkomst op meer dan 99 procent. Democratisch zijn ze dus niet te noemen. De verkiezingen worden vooral door het centrale bestuur gebruikt om te kijken wie er sinds de laatste verkiezingen het land ontvlucht is.

Voor buitenlandse waarnemers zijn de verkozenen interessant, zeker omdat het de eerste verkiezingen zijn sinds Kim Jong-un aan de macht kwam. Er wordt verwacht dat hij een aantal oude partijgetrouwen, die loyaal waren aan zijn overleden vader Kim Jong-il, zal vervangen door jongere parlementsleden, die loyaal zijn aan hem.

Volgende maand komt het nieuwe parlement een eerste keer samen.

Programma's