Sarkozy opnieuw presidentskandidaat

Video: Video: Sarkozy opnieuw presidentskandidaat
Video: Sarkozy opnieuw presidentskandidaat
Uw video is aan het laden...

De Franse ex-president Nicolas Sarkozy (61) stelt zich kandidaat voor de presidentiële voorverkiezingen van zijn rechtse partij Les Républicains. Hij doet dit in een boek dat woensdag verschijnt. Sarkozy bestuurde Frankrijk al een eerste keer van mei 2007 tot mei 2012. 

"Ik heb besloten kandidaat te zijn bij de presidentsverkiezigen van 2017. Frankrijk vraagt dat men er alles voor doet. Ik heb gevoeld dat ik de kracht heb om deze strijd te voeren op zo een bewogen moment in onze geschiedenis", schrijft het 61-jarige vroegere staatshoofd in een boek met als titel 'Tout pour la France' ('Alles voor Frankrijk').

Sarkozy bestuurde Frankrijk tussen mei 2007 en mei 2012. In 2012 verloor hij de strijd om het Elysée tegen de socialist François Hollande, het huidige staatshoofd. Dat hij opnieuw een gooi zou doen naar het hoogste ambt was een publiek geheim in Frankrijk.

Kandidaten
"Sarko" is leider van Les Républicains, de vroegere UMP, maar legt om zijn presidentiële kandidatuur te kunnen stellen vandaag die functie neer, aldus nieuwszender BFMTV die zijn entourage aanhaalt. De politicus had daarvoor tot donderdag de tijd. Hij zou aan het hoofd van de partij worden opgevolgd door Laurent Wauquiez.

Er hebben zich eerder al andere kandidaten opgeworpen voor de presidentiële voorverkiezingen bij Les Républicains, onder wie zwaargewichten als Jean-François Coppé, François Fillon en Alain Juppé.

Programma's