Dossier Vluchtelingencrisis

Wordt Super Sonntag afstraffing Merkel?

Video: Video: Wordt Super Sonntag afstraffing Merkel?
Video: Wordt Super Sonntag afstraffing Merkel?
Uw video is aan het laden...

In de Duitse deelstaten Baden-Württemberg, Rijnland-Palts en Saksen-Anhalt zijn om 8 uur de stembureaus opengegaan voor de verkiezingen die beschouwd worden als een test voor bondskanselier Angela Merkels vluchtelingenbeleid.

Opiniepeilingen voorspellen in de drie lidstaten verlies voor Merkels christendemocraten van de CDU en grote winst voor de rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD). Die partij, in 2013 opgericht door eurosceptici, komt voor het eerst op in de drie deelstaten. Vooral in de zuidwestelijke deelstaat Baden-Württemberg dreigt de CDU fel achteruit te gaan. De Groenen kunnen er voor het eerst de grootste partij worden.

In Rijnland-Palts, dat grenst aan het Groothertogdom Luxemburg, zouden volgens de jongste peilingen de sociaaldemocraten de grootste kunnen blijven. En in Saksen-Anhalt, dat vroeger deel uitmaakte van de DDR, zou de CDU ondanks stemmenverlies toch weer de minister-president kunnen leveren. 

Tegen 18 uur, als de stembureaus sluiten, worden de eerste prognoses verwacht. De voorlopige officiële resultaten zouden er tegen middernacht moeten zijn.

Programma's