Dossier Verkiezingen VS 2016

Bloomberg geen presidentskandidaat

Video: Video: Bloomberg geen presidentskandidaat
Video: Bloomberg geen presidentskandidaat
Uw video is aan het laden...

De voormalige burgemeester van New York, Michael Bloomberg, gaat dan toch niet deelnemen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen als onafhankelijke kandidaat. Dat zei hij in een artikel dat gepubliceerd werd op de website van Bloomberg.

"Er is een grote kans dat mijn kandidatuur zou leiden tot de verkiezing van Donald Trump of senator Ted Cruz", schrijft Michael Bloomberg in een lange tekst. "Ik hou te veel van mijn land om een rol te spelen in de verkiezing van een kandidaat die onze nationale eenheid zou verzwakken en onze toekomst zou verduisteren, en daarom zal ik niet in de race naar het presidentschap stappen."

Onafhankelijk
Michael Bloomberg, 74 jaar, zei in januari te overwegen om als onafhankelijke kandidaat deel te nemen aan de verkiezingen. Hij was lange tijd een Democraat, om in 2001 een Republikein te worden voor zijn kandidatuur van burgemeester van New York. Vanaf 2007 ging hij verder als onafhankelijke.

Miljard dollar voor campagne
Met een vermogen van 36.5 miljard dollar (ongeveer 33 miljard euro) volgens Forbes, was hij naar eigen zeggen bereid om een miljard dollar uit te geven aan zijn eventuele verkiezingscampagne. Maar in zijn gepubliceerde tekst legt hij uit dat hij door het systeem van indirecte verkiezingen vreest niet verkozen te zullen geraken naast een Democratische en Republikeinse kandidaat.

Kritiek
Hij levert ook kritiek aan het adres van Donald Trump, die hij al jaren zegt te kennen. "Hij voert de meest demagogische presidentscampagne ooit, door in te spelen op de vooroordelen en angsten van de mensen", zo schrijft Bloomberg. Hij veroordeelt ook scherp Trumps voorstellen tegen moslims en Mexicaanse illegalen.

Ted Cruz, de Texaanse senator die op de tweede plaats staat in de Republikeinse voorverkiezingen, beschouwt Bloomberg als "even extreem" op het vlak van immigratie.

 

Programma's