Dossier Vluchtelingencrisis

Slovenië: 12.600 vluchtelingen in 24u

Video: Video: Slovenië: 12.600 vluchtelingen in 24u
Video: Slovenië: 12.600 vluchtelingen in 24u
Uw video is aan het laden...

Meer dan 12.600 vluchtelingen zijn in 24 uur tijd aangekomen in Slovenië. Dat maakte de Sloveense politie donderdag bekend. Het gaat om meer vluchtelingen dan het recordaantal dat in Hongarije was geregistreerd binnen hetzelfde tijdsbestek.

Donderdagochtend rond 6 uur Belgische tijd waren in totaal 34.131 vluchtelingen Slovenië binnengetrokken sinds zaterdag, toen de vluchtelingenstroom naar het land op gang kwam. In 24 uur tijd zijn 12.676 mensen aangekomen. Op 23 september telde Hongarije, dat sindsdien de grenzen sloot, een recordaantal van 10.046 aangekomen vluchtelingen in één dag.

Slovenië, met twee miljoen inwoners, voelt zich overweldigd door de vluchtelingeninstroom. Donderdagochtend wachten meer dan 10.000 vluchtelingen op het grondgebied om hun tocht naar Oostenrijk en dan Duitsland verder te kunnen zetten. Daarnaast wachten "tussen 2.000 en 3.000" vluchtelingen om Slovenië binnen te mogen vanuit Kroatië, in de sector Rigonce/Harmica, aldus de politie.

Slovenië vroeg Europa om hulp om de instroom van vluchtelingen te beteugelen. Het parlement in Ljubljana keurde woensdag een aanpassing aan de defensiewet goed die mogelijk maakt dat het leger ingezet wordt om de grenzen te bewaken. Volgens de oppositie is de inzet van het leger, dat maar 7.000 militairen telt, echter al bij voorbaat gedoemd te mislukken. "Het Sloveense leger beschikt niet over voldoende capaciteit om de situatie aan de grenzen wezenlijk te verbeteren", zei de Sloveense oppositieleider en voormalig premier Janez Jansa woensdag.

Donderdagnamiddag ontvangt het land eurocommissaris Dimitris Avramopoulos, bevoegd voor migratie. Sinds Hongarije de grens met Kroatië heeft gesloten, is Slovenië het voornaamste land geworden waarlangs vluchtelingen de Schengenzone en Centraal-Europa betreden.

Programma's