Dossier Strijd tegen IS

België doet mee met oorlog tegen IS

Video: Video: België doet mee met strijd tegen IS
Video: België doet mee met strijd tegen IS
Uw video is aan het laden...

De zes Belgische F-16's die ingezet zouden worden in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) zullen vanuit Jordanië opereren. Dat heeft ontslagnemend minister van Defensie Pieter De Crem gezegd. De gevechtsvliegtuigen kunnen ingezet worden nadat het parlement daar groen licht voor gegeven heeft. Het kernkabinet bekijkt woensdag nog een resolutievoorstel, dat daarna door de bevoegde Kamercommissies wordt besproken. Er worden ook zo'n honderd militairen gestuurd. 

Premier Di Rupo bevestigde vanuit New York dat de Verenigde Staten ons land officieel gevraagd hebben om deel te nemen aan de militaire operatie tegen IS. Omdat de regering in lopende zaken is, moet het parlement dekking geven voor de operatie. De verenigde commissies Defensie en Buitenlandse Zaken zouden woensdag al bijeenkomen. De plenaire Kamer zou dan ten vroegste vrijdag over de resolutie kunnen stemmen.

Volgens De Crem zouden de Belgische F-16's werken vanuit Jordanië, één van de Arabische partners van de VS in de strijd tegen IS.

 

 

Programma's