Avondklok om rellen Ferguson te stoppen

Video: Video: Avondklok om rellen Ferguson te stoppen
Video: Avondklok om rellen Ferguson te stoppen
Uw video is aan het laden...

De gouverneur van de Amerikaanse staat Missouri heeft de noodtoestand uitgeroepen in Ferguson, een voorstad van St. Louis. Er werd ook een avondklok ingesteld. De gouverneur nam die beslissing nadat het protest, naar aanleiding van de dood van een zwarte tiener die was neergeschoten door de politie, opnieuw een gewelddadig karakter kreeg.

In de loop van de nacht waren betogers slaags geraakt met de politie. Er werden ook winkels geplunderd. De nieuwe uitbraak van geweld ontstond volgens gouverneur Jay Nixon doordat "kleine groepen op straat waren gekomen met de intentie om misdaden te plegen en burgers in gevaar te brengen. Dat is onaanvaardbaar." De avondklok gat in vanaf middernacht en loopt tot vanochtend 5 uur plaatselijke tijd. "Deze maatregel dient niet om de mensen van Ferguson te laten zwijgen, maar wel om diegenen onder controle te houden die met hun acties het volk overstemmen", aldus Nixon.

De onrust in Ferguson ontstond nadat de politie op 9 augustus de ongewapende zwarte tiener Michael Brown doodschoot. De 18-jarige Brown en zijn vriend Dorian Johnson zouden sigaren gestolen hebben uit een winkel. Volgens getuigen bood Brown geen weerstand tegen de politie toen hij werd neergeschoten. 

Programma's