Spoorstaking gaat morgen verder

Video: Video: Verkeer in Brussel volledig in de soep
Video: Verkeer in Brussel volledig in de soep
Uw video is aan het laden...

Het overleg tussen de spoorbonden en HR Rail over de kredietdagen heeft voorlopig nog geen akkoord opgeleverd. Het gesprek wordt morgen voortgezet. In afwachting van dat overleg, om 11.30 uur, blijft de staking duren.

Volgens ACOD-secretaris Ludo Sempels is er geen breuk en ging het om een constructief gesprek. "We zitten morgen opnieuw samen en proberen om tot een oplossing te komen", aldus Sempels. In afwachting verandert er niets op het terrein, en blijft met andere woorden de staking duren. Die is voornamelijk voelbaar in Wallonië.

"Staking blijft duren"
Michel Abdissi, voorzitter van de socialistische spoorvakbond, was duidelijk: "Zolang de maatregel niet wordt ingetrokken, blijft de staking duren". Toch omschreef ook hij het gesprek met HR Rail en met de NMBS en Infrabel als "niet slecht". Abdissi: "De wil bestaat om tot een oplossing te komen".

Luc Piens, sectorverantwoordelijke van de christelijke vakbond, bevestigt dat de deur tussen beide partijen open blijft staan. "We hebben niet opgeroepen tot staking, en doen dat nu ook niet. Er is een reactie bij het personeel en we begrijpen die. Belangrijk is nu om uit deze situatie te raken", aldus nog Piens.

"Impact nog niet duidelijk"
Wat de impact zal zijn van acties morgen is nog niet duidelijk. De NMBS waarschuwt de reizigers opnieuw om rekening te houden met verstoord verkeer. "Het is onmogelijk om de exacte impact en de plaats van stakingsacties te voorspellen", luidt het in een persbericht.

De Franstalige spoorbonden riepen woensdag op tot een staking, uit protest tegen de beslissing van HR Rail, de juridische werkgever van het spoorwegpersoneel, om de kredietdagen te herberekenen. Die verlofdagen, ter compensatie van de langere werkweek van spoorlui, worden voortaan berekend op basis van de werkelijk gepresteerde dagen. Voorheen kregen de werknemers ook kredietdagen voor de dagen dat ze bijvoorbeeld ziek of met vakantie waren.

Programma's