Vld: "Extra nettoloon of bedrijfswagen"

Video: Video: Vld: “Extra loon of bedrijfswagen”
Video: Vld: “Extra loon of bedrijfswagen”
Uw video is aan het laden...

Open Vld-Kamerlid Egbert Lachaert lanceert de visie van zijn partij op het mobiliteitsbudget, waarvan de invoering voorzien is in het regeerakkoord. De Vlaamse liberalen stellen onder meer voor om werknemers de vrije keuze te laten tussen een bedrijfswagen, openbaar vervoer of de waarde van de wagen in extra netto op de rekening. Het voorstel van Lachaert staat vrijdag ook in De Morgen en Het Laatste Nieuws.

De Vlaamse liberalen leggen drie elementen op tafel. Ze willen ten eerste de werknemers een mobiliteitsbudget geven, waarbij ze vrij kunnen kiezen tussen een bedrijfswagen, een bus- en treinabonnement, een fiets en extra nettoloon. Dit laatste bedrag moet overeenstemmen met de waarde van de bedrijfswagen. "Op die manier bieden we een echte incentive aan werknemers om een 'salariswagen' links te laten liggen", zegt Lachaert.

Ten tweede wil Open Vld het bedrijfswagenpark volledig vergroenen. Concreet stelt de partij voor dat bedrijfswagens die ingeschreven worden na 2021, aan strikte uitstootnormen moeten voldoen om het voordelig fiscaal regime te kunnen behouden. Aan dat regime willen de liberalen expliciet niet raken.

Met het derde luik van hun voorstel richten de liberalen zich op de werknemers die vandaag geen bedrijfswagen hebben. Ze willen dat die werknemers een basismobiliteitsbudget ontvangen, gelijk aan wat vandaag al vaak als woon-werkvergoeding wordt gegeven in de vorm van loon of een treinabonnement.

“Bedrijfswagens gewoon afschaffen”
Professor arbeidsrecht Marc De Vos vindt dat het voorstel van Open Vld niet ver genoeg gaat. Eigenlijk zouden bedrijfswagens gewoon afgeschaft moeten worden, zegt hij.

Programma's