Aantal salafistische moskeeën verdubbeld

Video: Video: Aantal salafistische moskeeën verdubbeld
Video: Aantal salafistische moskeeën verdubbeld
Uw video is aan het laden...

Een dertigtal moskeeën in België staan onder salafistische invloed. Dat is het dubbele van een raming uit 2001 in een rapport van het Comité I. Dat schrijft La Libre Belgique vrijdag. De krant heeft die raming van een goede bron vernomen.

De Belgische inlichtingendienst is van oordeel dat het salafisme definitief voet aan de grond heeft gezet in het land, dit onder diverse vormen: puristisch, politiek, jihadistisch. Deze toestand is onder meer te observeren door de aanwezigheid van imams of moskeedirecteurs, groepen gelovigen of de doortocht van predikanten die geïnspireerd zijn door deze strenge en conservatieve stroming van de islam.

De meeste van deze moskeeën zijn niet erkend en ontsnappen aan de "screening" van de Staatsveiligheid, die zijn advies moet geven over elk erkenningsdossier dat wordt voorgelegd aan de Moslimexecutieve. Vandaag zijn in het Brussels Gewest slechts dertien moskeeën erkend terwijl er minstens een zeventigtal zijn in Brussel-Hoofstad en 320 in het hele land, aldus La Libre.

Programma's