Stroomleveranciers schuldig aan fraude?

Video: Video: Stroomleveranciers schuldig aan fraude
Video: Stroomleveranciers schuldig aan fraude
Uw video is aan het laden...

De fiscus is een onderzoek gestart naar BTW-fraude bij stroomleveranciers. Experts doorploegen klantenbestanden, op zoek naar bedrijven die als 'huishouden' zijn ingeboekt en zo bijna anderhalf jaar te weinig belastingen betaalden, staat woensdag in De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Concreet voeren specialisten van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) al zeker vijf weken lang controles uit bij de belangrijkste elektriciteitsleveranciers van ons land. Ze gaan na of een aantal klanten onterecht van het verlaagde BTW-tarief van 6 procent voor gezinnen heeft genoten. Dat verlaagde tarief werd tussen april 2014 en september vorig jaar gehanteerd, terwijl bedrijven wel nog 21 procent BTW moesten betalen. "We kunnen de omvang van de onregelmatigheden momenteel nog niet inschatten", luidt het bij de FOD Financiën. "Een massa klanten moet worden doorgelicht."

Betrapte energieleveranciers moeten volgens fiscale experts het verschil doorstorten naar de fiscus. Er wacht hen ook een fikse boete en nalatigheidsinteresten.

"Regels gewoon gevolgd"
Bij Febeg, de federatie van elektriciteits- en gasbedrijven, zeggen ze dat zij alles volgens de regels hebben gedaan. Klanten moeten zelf doorgeven of ze een particulier contract hebben of een bedrijfscontract. De energiebedrijven mogen dat zelfs niet controleren, zeggen ze.

Programma's