Havens Antwerpen en Gent 24 uur plat

Video: Video: Havens Antwerpen en Gent 24 uur plat
Video: Havens Antwerpen en Gent 24 uur plat
Uw video is aan het laden...

De uitbaters van de haven en de havenbedrijven in Gent en Antwerpen betreuren de staking van de zeeloodsen van VSOA die donderdagavond is uitgebroken en mogelijk 24 uur zal duren. Dat melden de havengemeenschappen zelf. "Schepen blijven geblokkeeerd en de imagoschade is volstrekt onaanvaardbaar", stellen de havens.

Vakbond VSOA meldde donderdagavond dat haar leden-zeeloodsen vanaf 17.00 uur het werk hebben neergelegd. De stakers klagen al jaren over het feit dat zij enkel op zee mogen loodsen, wat financieel minder interessant is dan rivierbeloodsing. Met een jaren geleden afgesloten protocolakkoord zou dat opgelost moeten worden. VSOA is kwaad dat het kabinet-Weyts volgens hen snel luisterde naar de rivierloodsen en "superpremies" zou voorzien, waarop de actie uitbrak.

Havens betreuren staking

"De havens van Antwerpen en Gent betreuren ten zeerste dat de loodsen die lid zijn van het VSOA totaal onverwacht voor 24 uren staken. De mededeling kwam rond 18 uur. Dit betekent dat de beide havens nagenoeg plat gaan van donderdagavond tot vrijdag omstreeks middernacht", melden de havengemeenschappen van Gent en Antwerpen in een gemeenschappelijk persbericht. Volgens de havens zitten schepen in opvaart geblokkeerd en kan geen enkel schip de haven van Gent of Antwerpen via de Schelde verlaten.

"Staking schaadt betrouwbaarheid"

"Dat dit gebeurt zonder enige voorafgaande aankondiging betekent dat de havengebruikers zich op geen enkele wijze op deze actie vanwege slechts één vakorganisatie konden voorbereiden", klinkt het. "De havens van Antwerpen en Gent betreuren niet alleen de nodeloze kosten en vertragingen die dergelijke staking meebrengt, maar vinden vooral de imagoschade die alweer wordt geleden, volstrekt onaanvaardbaar. De betrouwbaarheid die de hele nautische keten nodig heeft, wordt door een heel kleine groep in het gedrang gebracht", besluiten de havenbesturen.

Programma's