Kind van co-ouders trouwt liever niet

Video: Video: Kind van co-ouders trouwt liever niet
Video: Kind van co-ouders trouwt liever niet
Uw video is aan het laden...

Kinderen van gescheiden ouders met een regeling van co-ouderschap, hebben minder zin om later zelf te trouwen. Dat blijkt uit onderzoek aan de VUB, zo schrijft De Morgen. Bij twee op drie scheidingen zijn kinderen betrokken.

Onderzoeker Lindsay Theunis (VUB) analyseerde op basis van het grote onderzoek ‘Scheiding in Vlaanderen’ de gegevens van bijna negenhonderd kinderen van gescheiden en getrouwde koppels. Theunis vergeleek hun perspectieven op relaties. Zo blijkt dat co-ouderschap tot minder enthousiasme over het huwelijk leidt.

"Wie als kind continu van vader naar moeder verhuist, is significant minder geneigd om zelf te gaan trouwen dan kinderen die bij één ouder wonen. Het heen en weer reizen en voortdurend afscheid moeten nemen van omgeving en vriendjes werkt dat waarschijnlijk in de hand."

Een tweede opvallend effect is de band tussen kind en ouder. "En dan vooral tussen vader en dochter. Hoe het komt, kunnen we nog niet met zekerheid zeggen, maar als zij een goede verhouding hebben is de kans groter dat de dochter positiever tegenover het huwelijk staat."

In het algemeen geldt dat kinderen van gescheiden ouders vaker niet willen trouwen dan kinderen van koppels die nog samen zijn.

 

Programma's