Eén warmtenet voor 5000 Antwerpenaren

Video: Video: Eén warmtenet voor 5000 Antwerpenaren
Video: Eén warmtenet voor 5000 Antwerpenaren
Uw video is aan het laden...

De nieuwe Antwerpse woonwijk Nieuw Zuid krijgt vanaf midden 2016 het grootste warmtenet van het land. Tweeduizend woningen voor vijfduizend inwoners zullen daardoor vanuit één centrale verwarmd worden, zo is te lezen in Gazet van Antwerpen.

In een warmtenet wordt warm water vanuit één centrale plaats via goed geïsoleerde ondergrondse leidingen tot bij de woningen gebracht, voor verwarming en sanitair gebruik.

Volgens Gazet van Antwerpen start de aanleg van vijf kilometer leidingen volgend voorjaar, zodat de eerste gebouwen al midden 2015 door kleinere, tijdelijke centrales verwarmd worden. Midden 2016 moet de uiteindelijke warmtecentrale op volle toeren draaien. Voorlopig op aardgas, maar op langere termijn wordt ook gedacht aan restwarmte van de industrie uit de omgeving.

Naast Nieuw Zuid komen ook het duurzame bedrijventerrein Blue Gate en de sociale woontorens Silvertop in aanmerking, luidt het nog. Op langere termijn zouden ook wijk Luchtbal en de buurt van de Slachthuissite een optie zijn.

 

Programma's