Drie op de vier café's negeren rookverbod

Tijdens de eerste vier maanden van 2014 werden 500 pv's uitgeschreven tegen horeca-uitbaters omdat ze het rookverbod niet naleefden. Tussen januari en april van dit jaar kregen ook nog eens 450 rokers een pv in de bus.

Ondanks alle waarschuwingscampagnes en afradingsmaatregelen sinds de invoering van het rookverbod in juli 2011, leeft ongeveer een kwart van de horeca-uitbaters de wet niet na. De FOD Volksgezondheid wil met boetes van 6.000 euro tot 12.000 euro en een mogelijke sluiting van zes maanden deze groep aan banden leggen. "We hebben gemerkt dat het voor die café's financieel interessanter was om de boete te betalen. Dat willen we nu ontraden. Bovendien willen we hun concurrentievoordeel tegenover de uitbaters die de wetgeving wel volgen, aanpakken", zegt Paul Van den Meerssche van de FOD Volksgezondheid.

Het stoot Van den Meerssche tegen de borst dat de sectorfederaties de overtreders blijven steunen. "Ze komen steeds af met het faillissement-argument. Maar dat is een drogreden. De sector staat al jaren onder druk. Het wordt tijd dat die federaties de niet-overtreders beginnen te steunen, wat hun taak is. Zodat wij onze taak kunnen uitvoeren: de gezondheid van de burgers beschermen", besluit Van den Meerssche.

Programma's